Architecturale (buiten-)verlichting is mijn specialiteit. Dit loopt uiteen van gevelverlichting en geïntegreerde architecturale verlichting tot het ontwikkelen en vormgeven van een lichtvisie of masterplan voor een gebied of een stad. Ik werk vaak samen met architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen om een avondbeeld te ontwikkelen of vorm te geven en de verlichtingsinstallatie goed te integreren in de architectuur of gebied.
Van het vangen en ombuigen van zonlicht op de Rietveldacademie naar het omarmen en dirigeren van kunstlicht voor de klanten van Philips Licht. Dat is het pad dat ik de afgelopen 12 jaar heb bewandeld. Mijn motivatie als lichtontwerper is om architectuur en de stedelijke omgeving te verrijken, door licht als middel in te zetten om ’s avonds een verhaal te vertellen. Een verhaal dat overdag al vanzelfsprekend wordt verteld door het prachtige dynamische daglicht, of juist een verhaal dat alleen in de avonduren wordt verteld.
Mijn missie is om dit licht als een tweede huid aan te brengen, zo gericht en geintegreerd mogelijk, zodat de bron niet de aandacht van het effect afleidt. Mijn handtekening is in tal van projecten te zien, bijvoorbeeld de gevelverlichting van het Rijksmuseum in Amsterdam waar de warme ledverlichting precies de juiste accenten legt zonder onnatuurlijk over te komen. Of het 18 Septemberplein in Eindhoven, waar de verlichting
perfect geintegreerd kon worden in de vloer van het plein en zo de daglichtgaten in de avond omtovert tot pixels van licht die samen de historische stadsgracht terugbrengen op het plein.
Ik werk graag in projectteams, in nauw contact met de andere betrokkenen in het project, zoals de (landschap-)architect, de opdrachtgever, de eindgebruikers en natuurlijk engineers en installateur die de uitvoering mogelijk maken.