Over Mij

Hier kun je meer lezen over mijn achtergrond, ervaring en motivatie

Mijn specialisaties

Architecturale (buiten-)verlichting is mijn specialiteit. Dit loopt uiteen van gevelverlichting en geïntegreerde architecturale verlichting tot het ontwikkelen en vormgeven van een lichtvisie of masterplan voor een gebied of een stad. Ik werk vaak samen met architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen om een avondbeeld te ontwikkelen of vorm te geven en de verlichtingsinstallatie goed te integreren in de architectuur of gebied.

analyse, visie en strategie

ontwerp, vormgeving en projectbegeleiding

beleving staat centraal

Design 0
projectbegeleiding 0
teamwork 0
Construction 0

Over Mij

Van het vangen en ombuigen van zonlicht op de Rietveldacademie naar het omarmen en dirigeren van kunstlicht voor de klanten van Philips Licht. Dat is het pad dat ik de afgelopen 12 jaar heb bewandeld. Mijn motivatie als lichtontwerper is om architectuur en de stedelijke omgeving te verrijken, door licht als middel in te zetten om ’s avonds een verhaal te vertellen. Een verhaal dat overdag al vanzelfsprekend wordt verteld door het prachtige dynamische daglicht, of juist een verhaal dat alleen in de avonduren wordt verteld.

Mijn missie is om dit licht als een tweede huid aan te brengen, zo gericht en geintegreerd mogelijk, zodat de bron niet de aandacht van het effect afleidt. Mijn handtekening is in tal van projecten te zien, bijvoorbeeld de gevelverlichting van het Rijksmuseum in Amsterdam waar de warme ledverlichting precies de juiste accenten legt zonder onnatuurlijk over te komen. Of het 18 Septemberplein in Eindhoven, waar de verlichting
perfect geintegreerd kon worden in de vloer van het plein en zo de daglichtgaten in de avond omtovert tot pixels van licht die samen de historische stadsgracht terugbrengen op het plein.

Ik werk graag in projectteams, in nauw contact met de andere betrokkenen in het project, zoals de (landschap-)architect, de opdrachtgever, de eindgebruikers en natuurlijk engineers en installateur die de uitvoering mogelijk maken.

Kunstenaar: Petra Hulst

Jaar: 2004
Materiaal: Aluminium
Locatie: Afstudeerproject Gerrit Rietveldacademie

Een paviljoen als ode aan de schoonheid van natuurlijk licht. Door op de tijd van het jaar ontworpen spiegelgangen wordt het daglicht steeds in het midden van het paviljoen geprojecteerd. De spiegels buigen het licht zo om dat het licht stilstaat. Alleen de dynamiek van het daglicht is zo zichtbaar en op deze manier vergelijkbaar met statisch kunstlicht.

 

Kunstenaar: Anne-Fleur Aronstein, John de Groot en Petra Hulst

Jaar: 2007
Materiaal: Steen
Locatie: Park van de tijden t.h.v. Brinkweg (Vathorst/Valleipoort)

Verhaal van schrijver Abdelkader Benali over Vathorst naar aanleiding van verhalen van (oud-)bewoners over de wijk. De stenen drukken het verhaal in je huid, waardoor je een stukje van de geschiedenis van Vathorst met je meeneemt.

 

Kunstenaar: Rene van Engelenburg, Sander Bos, Marte Kappert en Petra Hulst

Jaar: 2009
Materiaal: Steen
Locatie: Centrum Amsterdam

We hebben twee wandelingen door de stad uitgezet: een die de sporen en plekken van een dakloze volgt en de tweede die de route en locaties van een ‘thuisloze’ zakenman volgt. De paddestoelen wijzen de weg en brengen de twee routes steeds samen. De wandelingen laten je kennismaken met de twee levens die je normal niet meekrijgt. De wandelingen zijn gebaseerd op interviews met echte personen.